Ten Boer: Kijkochtend bij Torenklas

Afgelopen week mochten ouders en andere belangstellenden komen meekijken bij de Torenklas op CBS de Fontein in Ten Boer.

De torenklas is een extra faciliteit vanuit de Vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs Noord- Groningen voor leerlingen van groep 4 t/m 8 die extra uitdaging nodig hebben op school. Deze torenklas in Ten Boer is er niet alleen voor de kinderen van de Fontein, maar ook van CBS De Til uit Thesinge en CBS De Wieken uit Ten Post doet een aantal kinderen mee in de torenklas.

‘Wekelijks komen de kinderen van de drie scholen bij elkaar om samen te werken aan diverse opdrachten omdat ze meer aankunnen’, vertelt Torenklasleerkracht juf Henrianne. ‘In de Torenklas gaat het niet alleen om extra werk, maar juist ook om de eigen ontwikkeling van de kinderen. Zo werken we bijvoorbeeld met “Fixie en Growie” aan de mindset die de kinderen nodig hebben om te leren leren.’
Het werk vanuit de Torenklas gaat mee naar de eigen klas. Daar zijn deze kinderen vaak snel door hun basisopdrachten heen dan kunnen ze verder werken met bijvoorbeeld Spaans, Duits of journalistiek.

In de torenklas is de afgelopen week gewerkt aan 2 projecten. De kinderen uit groep 4 t/m 6 werkten aan een ‘Vakantie-eiland’ van ‘Jong Ondernemen’. In groepjes werken de kinderen hun plannen voor een succesvol vakantie-eiland uit. Onderzoeken en ondernemen is belangrijk bij dit project, want er moet natuurlijk wel geld verdiend worden.

De kinderen van groep 7 en 8 werkten aan het project ‘Pop-up store’, ook van ‘Jong Ondernemen’. Hierbij leren de kinderen om zelf een winkel op te zetten. Er moet geld verdiend worden, door bijvoorbeeld producten en aandelen te verkopen. Zo kunnen ze de salaris- en huurkosten betalen. Ook kunnen ze geld verdienen door iets op sociale media te plaatsen. Een stukje mediawijsheid speelt dan mee: sociale media is niet alleen leuk, maar wordt ook gebruik voor reclames. Samenwerken en creatief maar ook kritisch nadenken spelen een belangrijke rol.

Voor de leerlingen was het natuurlijk spannend en leuk om hun project aan ouders en opa’s en oma’s te presenteren. De belangstellenden waren onder de indruk van waar de kinderen de afgelopen weken mee bezig waren geweest en van de resultaten van hun inspanningen.

De kinderen hebben met hun onderneming 56 euro verdient. Ze hebben zelf besloten om het te gebruiken voor de slachtoffers van de orkaan Irma.

 

Share this article

Comments are closed.